London City Island, Leamouth



The core internal spaces offer contrasting characters, being more leafy / quiet to the south and hard / vibrant to the north. The latter focuses on a public square fronting the new home of English National Ballet, embedding a major cultural project into the heart of the development. The new space will be truly multifunctional to accommodate a wide range of performance and other activity. The fabric of the space is characterised at different scales by the ‘Faraday Cage’ motif, with reference to Michael Faraday’s historical work on this site, rendering the space finely crafted, so ‘great when empty’. The outward facing riverside spaces are predominantly green with viewing platforms. The urban vocabulary combines open public spaces with relatively narrow connecting ‘streets’, with the contrast between the two characterising both. The visually robust brickwork buildings around the outside contract with the more delicate glazed building in middle, referencing historical glass making here. The public realm will be complete in 2018 with the ENB moving into their new home by early 2019.

Client

Ballymore Group

Date

2014 to date

Team

Glenn Howells Architects