British Embassy, Bangkok



Described as a’ green oasis’, the site of the British Embassy in Bangkok offers a marked contrast to the dense, busy city centre which surrounds it on all sides. The provision of new residential accommodation for embassy staff within the embassy compound required extensive demolitions and substantial remodelling of the existing grounds. In addition to domestic, communal and ceremonial gardens, the project includes outdoor recreational facilities and a floodwater retention pond. New vehicle routes, car parking and external lighting were also provided. Staff residences are gathered around a series of lawns, but separated from them by a shallow stream. With a series of pedestrian bridges, the stream offers a subtle threshold between the private, domestic world of the individual apartments or houses and the communal lawns around the embassy building itself.

Client

Foreign & Commonwealth Office, UK Government

Date

2004 to 2009

Team

MJP assisted by Woods Bagot in Bangkok, architects / Scott Wilson Kirkpatrick, structural engineer / Arup, MEP